Blog

CG educational blog focused on look development.

Ghidul începătorului în VFX ( Partea I )

Acesta este primul articol de pe acest blog, motiv pentru care mi-am propus să vorbesc despre primii păși pe care îi facem în această lume fascinantă a CG-ului! 

Disclaimer: Deși am spus că este primul articol de pe acest blog, este de asemenea și primul articol pe care l-am scris vreodată. Încerc să fac această serie atât în română cât și în engleză, însă cunoștințe de bază ale celei din urmă sunt absolut necesare pentru a putea activă în această industrie. Există posibilitatea ca pe parcursul articolului să folosesc termeni ce nu prea se pupă cu limba română, dar o să încerc să evit asta pe cât posibil. De asemenea, pentru a face acest articol ușor de digerat, îl voi scrie în două părți (sau cel puțin acesta ar fi idealul, dar lungimea articolului poate varia în funcție de feedback-ul vostru și abilitatea mea de a sintetiza).  
write-593333.jpg

Atunci când m-am apucat de CG ( undeva prin Decembrie 2013 ) am căutat o resursă care să mă inițieze în ale 3D-ului. Am observat că acest lucru nu este chiar ușor de găsit și că, fiind un domeniu atât de amplu nu există un singur mod prin care poți începe. În acest articol voi scrie ceea ce voiam să știu la momentul respectiv în speranța că unele persoane vor găsi aici răspunsuri la întrebările lor și că asta le va face viață un pic mai ușoară. 

Așadar, ce trebuie să știu atunci când vreau să mă apuc de 3D? 

În primul rând, trebuie stabilit de la bun început că este vorba de un domeniu caracterizat prin autoeducație, perseverență și mult sacrificiu (cel mai mare fiind timpul investit). CG-ul ( Computer Graphics ) este locul în care rezultatele alea care te fac să stai cu gura deschisă în fața ecranului nu vin niciodată repede. Fii pregătit să petreci mult timp încercând să faci lucruri care nu-ți vor ieși și să stai cu mâna în păr întrebându-te de ce naiba lucrurile nu funcționează așa ca în tutorial. Asta nu trebuie însă să te dezamăgească! Progresul pe care îl vei observa zi de zi va compensa toate orele "pierdute" și te va ajută să continui. 

În al doilea rând, nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să te apuci de 3D. Am observat de câteva ori persoane triste că au descoperit 3D-ul prea târziu sau care cred că nu sunt pregătite să înceapă să învețe despre asta. Cu cât te apuci mai repede, cu atât mai bine, însă sunt sigur că orice persoană care chiar vrea să facă asta poate să o facă. Acceptă-ți situația în care ești, cunoștințele pe care le ai și încearcă să faci atât de mult cât poți. Dacă o vei face cu adevărat, va fi suficient cât să-ți atingi targeturile :). 

În ultimul rând ( dar nu cel din urmă ) apucă-te de asta pentru că îți place, pentru că ești curios(oasă) sau pentru că ești încântat(ă) de ideea de a crea. 3D-ul nu este un domeniu dedicat celor care vor să facă mulți bani repede și ușor. Dacă asta este ceea ce îți dorești nu îți recomand să continui în acest domeniu. Lucrurile nu funcționează așa și vei sfârși dezamăgit(ă). 

Ok, pare a fi în regulă până acum, cu ce software ar trebui să încep? 

There we go, întrebările care stârnesc pe toată lumea atunci când se apucă de 3D: 

Care este cel mai bun software pentru a lucra in 3D?
Ce software-uri ar trebui sa folosesc pentru a face X,Y,Z?
Maya sau 3Ds Max?

Well, răspunsul la aceste întrebări nu există. Pur și simplu, nu există un software mai bun decât altul. Există doar software-uri mai bune decât altele la anumite lucruri, însă într-un final, toate au avantaje și dezavantaje. 

În ultimii 5 ani am interacționat cu foarte multe persoane din diferite industrii (Games / ArchViz / Film) și o afirmație pe care nu am auzit-o absolut niciodată a fost : 

"Oh, ce bine/rău îmi pare ca m-am apucat de software-ul X si nu de software-ul Y..."

Așadar, nu lăsați pe nimeni să vă spună că X e mai bun decât Y. Atunci când începem trebuie să învățăm bazele. Acest lucru poate fi realizat în orice software competitiv de pe piață ( Maya, Max, Blender, Cinema4D, Modo șamd. ). 

La urmă urmei, cel mai bun software e cel pe care știi să-l folosești cel mai bine! 

Personal, am început prin a lucra în 3Ds Max iar ulterior, la facultate, am fost obligat să folosesc Maya (cel puțin până în anul 2 când nu le mai păsa nici lor). În momentul de față sunt interesat în ă învață Modo, însă pentru mine, software-ul reprezintă doar o unealtă care face lucruri și asta ar trebui să însemne și pentru ține.

Casele de VFX folosesc mereu ceea ce este optim pentru momentul respectiv, motiv pentru care, un software care este standard de industrie în momentul de față poate să fie înlocuit mâine de altceva nou care este mai bun pentru un anumit proiect în desfășurare. Așadar este important să fii capabil să te adaptezi. Recomandarea mea ar fi să începeți cu Maya / Max / Blender (dacă sunteți interesați în Games, Animation, ArchViz, Film) sau Cinema4D /Houdini (dacă sunteți interesați în Motion Graphcs). Fac această afirmație deoarece aceste tool-uri sunt foarte populare și prin urmare, există o amplă gamă de tutoriale valabile pentru ele. 

Mmmkay... și de unde pot învăța cum să folosesc software-urile astea? La urma urmei, indiferent de decizia pe care o iau, toate arată foarte complex și sunt pline de butoane care nu am nici cea mai mică idee ce fac! 

Ei bine, asta este partea cea mai interesantă! Din fericire, în ziua de astăzi internetul este plin de conținut (atât free cât și contra-cost) care te poate ghida în a face primii pași în software-ul ales de ține! O să înșirui aici o listă de resurse pe care le recomand pentru începători. Mă gândesc serios să scriu un articol doar despre asta, întrucât sunt foarte multe lucruri de zis. Totuși, scurt pe 2 avem: 

Youtube: După cum sunt sigur că nu vă așteptați... Youtube oferă absolut tot ce ai nevoie pentru începători, la un "How to get started in Maya/Max/Blender/etc.?" distanță. Vă recomand să urmăriți în primul rând canalele oferite de producători (exemplu: Autodesk pentru Maya sau The Foundry pentru Modo etc.) deoarece, în cele mai multe cazuri, ei îți vor oferi cele mai competente informații despre produsul lor. 

Vimeo: Deși o resursă mai puțin utilizată decât Youtube, Vimeo este în opinia mea un loc mult mai bine filtrat, preferat de majoritatea artiștilor. Poți găsi aici multe tutoriale care nu sunt prezente în alte medii precum Youtube și care vă vor oferi link-uri spre alte website-uri pe care le puteți folosi ulterior. 

Creative Monkeyz: Yup, acești băieți nu fac doar RObotzi și gaming stream-uri pe Twitch. Ei produc și tutoriale (sau cel puțin asta obișnuiau să facă). Țin minte că primul tutorial pe care l-am urmărit a fost făcut de Alexandru Coman, un ArchViz artist care colaborează cu Creative Monkeyz. În momentul de față site-ul CreativeMonekyz nu mai conține o categorie de tutoriale (întrucât se focuseaza pe cursurile pe care le livrează), dar conținutul lor poate fi accesat pe canalul de Youtube CMEducational.

Pluralsight (former DigitalTutors): oferă, din punctul meu de vedere, cele mai bune serii pentru începători. Ei sunt cei cu care am început să învăț 3D și pe care îi pot recomanda fără niciun dubiu. Totuși o să trebuiască să plătiți o subscripție în cazul în care doriți să urmăriți seriile oferite de ei. 

Google: Bineînțeles că Google se va regăsi aici! Este cel mai bun prieten pe care-l vei avea în orice moment în care nu vei ști ce să faci, de ce nu merge și cum se face. De astemenea, Google te va trimite spre multe alte articole de care vei avea nevoie pe site-uri de genul CGTerminal, 3DTotal, CGMasters etc. 

Există și multe alte resurse, dar cred că este suficient să folosești ce ți-am recomandat până acum pentru a-ți intră în ritm. Voi continuă cu altele într-un articol viitor. 

Hmm, cu ce disciplină mi-ai recomanda să încep? De asemenea, există niște tutoriale de început pe care mi le-ai putea recomanda din toate aceste resurse? 

Majoritatea celor care fac 3D încep cu modelarea, pentru că este fun, te ajută să înveți interfața programului pe care îl folosești și oferă rezultate relativ rapid. Îți recomand să faci același lucru și cu siguranță, vei învăța să modelezi primele tale obiecte folosindu-te de următoarele tutoriale: 

Pentru cei care decid sa folosească 3DSMax: Modelare simpla - CMEducational

Pentru utilizatorii de Maya: Soda Can Tutorial - 3dEx

Iar pentru cei care vor folosi Blender: Blender Beginner Modeling – Blender Guru

Lucrari pe care le-am produs in primul meu an de 3D.

Wow, sună interesant! Ce altceva mai trebuie să știu pentru început? 

Deja știi suficient de mult încât să te apuci! Îți amintești ce ți-am spus inițial despre autoeducare? Asta este exact ceea ce trebuie să faci! Google it! Totul este la dispoziția ta și ușor accesibil! Explorează, creează și eventual postează pentru a primi feedback! Încearcă să faci lucruri singur, să te obișnuiești cu programul și să fii creativ! Restul va veni de la șine :D! 
  
Și astfel am ajuns la finalul primei părți! După cum m-am așteptat, a ieșit un pic mai lungă decât îmi doream inițial, dar sper că a răspuns întrebărilor voastre! În următoarea parte te voi ajută cu niște sfaturi pe care le consider esențiale in dezvoltarea ta că artist 3D! 
  
Sper că ți-a fost de ajutor acest articol! Aștept cu nerăbdare sfaturile, intrebarile și primele voastre modele în secțiunea de comentarii!